Berberys czyli przepiękny krzew ozdobny

Berberys – piękny krzew ozdobny

Berberys – to piękny krzew ozdobny, który świetnie nadaje się do ozdabiania szczególnie posesji domowych. Należy do rodziny berberysowatych (Berberidaceae Juss.). W Polsce znany jest również pod nazwami takimi jak kwaśnica pospolita lub kwaśniec. Na terytorium naszego kontynentu uważa się, że występuje w stanie dzikim, jakkolwiek w Skandynawii oraz w Wielkiej Brytanii jest również uznawany za gatunek zadomowiony. Z kolei w Niemczech, a zwłaszcza na południu i środkowej części tego kraju jest krzewem występującym bardzo rzadko i w znacznym rozproszeniu.

Osiąga wysokość do 3 metrów, jego gałązki są kanciaste. Posiada, podobnie jak róża, ciernie. Berberys to krzew ozdobny, który kwitnie, a następnie wydaje owoce. Jego kwiaty wydają dość intensywny zapach, są żółte i zwykle kwitną w maju oraz w czerwcu. Wyglądem troszeczkę przypominają kwiaty konwalii. Zebrane są w grona o długości osiągającej 5 centymetrów. Owoce berberysu natomiast dojrzewają wczesną jesienią – we wrześniu i październiku – i posiadają intensywną, czerwoną i lśniącą barwę. Kształt tych owoców, nazywanych także jagodami, jest jajowaty. Może być podłużny, ale także cylindryczny. Owoce berberysu są jadalne, nieco kwaskowate w smaku i dość twarde, mogą przypominać owoce granatu.

berberys
Berberys naturalnie występuje w nasłonecznionych miejscach, na przykład wzgórzach, ale także lasach liściastych oraz iglastych. Doskonale rozwija się na ziemiach żyznych. Ciekawostką jest fakt, że berberys występował niegdyś bardzo powszechnie na polskich ziemiach, jednak rolnicy skutecznie przyczynili się do niemal jego wytępienia, ponieważ okazało się, że jest żywicielem pośrednim rdzy zbożowej, która z kolei przyczynia się do wielu chorób roślin zbożowych.
Obecnie berberys uznawany jest za roślinę nie tylko ozdobną, ale także i leczniczą. W zasadzie już w starożytnej Babilonii oraz Indiach odkryto jego medyczne właściwości, a w średniowieczu roślinę tą wykorzystywano przeciwko chorobom takim jak malaria czy żółtaczka.

Obecnie stosuje się ją między innymi w leczeniu i zapobieganiu schorzeniom wątroby, ale również jako środek przeciwgorączkowy. Swoje miejsce owoce berberysu znalazły także w kuchni – są coraz chętniej wykorzystywane do tworzenia soków, syropów, konfitur, dżemów czy marmolady. Z kolei w przemyśle cukiernicznym używany jest zamiast cytryny. Z jego owoców tworzy się również wina i nalewki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.